Výroba boilies
Úvod › Diskuze › Nástrahy a návnady › Boilies a pelety › Výroba boilies
- Toto téma obsahuje celkem 1,078 odpovědí. Do diskuze (95 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel
LeviiR a poslední změna proběhla před 10 měsíci a 3 týdny.
-
AutorPříspěvky
-
31.10.2011 v 7.10 #258124
V.S. Já bych se toho korku nebál, když je rozemletý tak ho kapr při pozření normálně vysere, na korku není nic špatného a navíc ty kuličky nejsou určeny na krmení. Já to dělám tak, ře si normálně nastrouhám špunty od vína a ty přidám do těsta, je ttřeba toho tam dát poměrně dost ale koule potom plavou krásně a vydrží plavat, další výhoda je, že si udělám koule ze stejné směsi co mám ostatní. 31.10.2011 v 7.24 #258125Inak je pravda ze to bolo pisane skor o korkovych a polystyrenovych gulickach.Ked neuspejem inak pridam tu korkovu drt 😉 .22.4.2012 v 18.43 #258738zdravím pánové,jsem nováček,co se boilisů týče,tak mám pár dotazů,pro někoho možná trapných……co způsobuje praskání kuliček po uvaření a vysušení,kdysi jsem párkrát něco vyrobil,ale nepraskly,byly to ale kuličky ze sójového šrotu,kukuřice,vajec,mouky-takové co dům dal,teď chci vyrobit něco „lepšího“,tak abych se vyvaroval popraskání,….dále do směsi na jejich výrobu mám řepku,podle návodu,které jsem četl,ji mám mít drcenou,čím ji drtíte,mám celou a pak ve směsi nenabobtná a kuličky nepraskají? Dále mám semenec,jak ho upravujete a hodí se do boilisů? Díky za vysvětlení 23.4.2012 v 20.22 #258742Ahoj tatnda
,
praskání koulí při vysychání způsobuje hlavně rychlé sušení (např. na slunci nebo jiném zdroji tepla), ale také některé komponenty směsí (např. pšeničná krupice, kukuřičná mouka a pod.) pokud je jí ve směsi hodně. Dále nedostatek mastných tekutých složek (olej). Např. koule vymočená z vody zpravidla popraská i renomovaným výrobcům, protože olej, esence a ostatní tekuté složky se vyluhovaly a byly nahrazeny vodou. Ovšem nic nebrání včasnému „nadotování“ olejem, dipem či boosterem a tím se praskání dá celkem úspěšně bránit. Nejjednodušší je koule po výrobě zamrazit a i po roce jsou pak jako čerstvé. Dobrá je sojová moučka, která rozvrství vodu v boilísu do malých vázaných množství, takže brání vysychání a při zamrazení roztrhání koulí mrazem.
Osobně bych se praskání tolik nebál, zpravidla to nebývá stěžejní problém při výrobě boilís.
Řepku melu normálně starým mlýnkem na mák a semenec taky (konopí je mimochodem do boilí velice vhodné zvláště pražené). Ale jde to i normálním mlýnkem na maso když řepku a konopí smícháš třeba ještě s ptačím zobem pro kanáry a prosem. Takto hrubě mletou směs kdy se semena jen rozmáčknou a pustí trochu oleje neskladuj, ale hned zpracuj protože to žlukne.
Ať se daří!23.4.2012 v 21.04 #258744ahoj Lubo,
díky moc za odpovědi,ještě jeden dotaz,když kuličky napustím třeba v salmon oil,jak dloho kuličky vydrží,jeden den nebo týden a dá se esenc něčím naředit? a někde jsem zaregistroval,že ryby berou na zasmrádnuté kuličky,tuším zkysnuté…díky za odpovědi24.4.2012 v 6.09 #258746Esencia sa da riedit pretoze kazda ma svoje rozpustadlo (olej, glycerol atd.). Nemam to sice odskusane lebo nevidim dovod jej riedenia ale urcite sa to da. Co sa tyka toho zkysnuteho boilies bude to preto lebo v nom prebieha proces fermentacie a tym sa z neho uvolnuju cukry. Ja osobne by som taky boilies do vody nehodil bez toho aby som nemal 100% istotu ze v nom nieje nejaka plesen. Skor by som skusil do zakladnej zmesi pridal fermentovanu CLS mucku a viac sldidla prip. nejaku predtravenu potravu co by mohlo mat podobny efekt. Treba to len odskusat. 24.4.2012 v 6.31 #258747V.S.zdravím do Nitry,
díky za odpověď,na ředění esencí jsem se ptal z důvodu,že jsem viděl dát boilisy do sáčku,kde se dalo trocha esence a sáček za zapnul a třepalo se tak dlouho,až se esence naválela na všechny kuličky,ale hodně zůstalo na sáčku-zajímalo by mě,když to udělám u vody,jaká je životnost,kdy se zkazí…….taky jsem viděl kuličky po oschnutí zvlhčovat postřikovačem s alkoholem,tak jsem to chtěl zkombinovat a po uvaření a usušení kuliček je postříkat rozprašovačem s naředěnou esencí,když se povrch kuličky s esencí odvaří….24.4.2012 v 8.01 #258748Ja mam niektore boilies vysusene na kamen uz vyse roka a nevsimol som si ze by vyrazne stracali vonu. Niekedy ich po uvareni a par dnoch susenia prelejem trochou aminokomplexu alebo nejakou tekutou potravou prip. olejom pre zatarktivnenie. Necham znovu preschnut a hodim bud do mrazaku alebo necham vyschnut uplne na kamen. Cistu esenciu na taketo zalievanie nepouzivam lebo sa velmi lahko moze stat ze to clovek prezenie a potom bude esfekt skor opacny teda ryby budu na takyto boilies reagovat skor negativne. S praskanim som este nemal problem ked neratam pop-upky robene v mikrovlnke. Este ohladne toho odvarenia esencie urcite si si vsimol ze je to najviac badatelne bezprostredne po uvareni a po par dnoch susenia sa boilies znovu pekne prevonia sam bez toho aby bolo treba dalsie zatraktivnovanie. Mozes tiez vyskusat aj varenie v pare pri ktorom nieje vyvarenie esencie atd. take vyrazne. Je s tym vsak o nieco viac roboty a nie vzdy sa ti podari boilies optimalne uvarit. Treba k tomu trochu viac skusenosti. 24.4.2012 v 8.37 #258749V.S.díky,
jestli moc neotravuji,poradíš mi nebo kdokoliv jiný,co mám dovybavit k sortimentu,který zatím mám a dát do placu nějaký recept i s gramáží?Mám nakoupeny některé věci,chtěl byc vyrobit základní směs a do ní přidat po rozdělení ingredience a vyrobit si třeba tři druhy kuliček…
3 kg sojový šrot
0,5 kg sojový protein
1 kg řepka-asi podrtit?
1,5 kg rybí moučka
0,5 kg semenec-asi podrtit nebo opražit?
barvivo červené
200 ml salmon oil
200 ml garlic liquid liver
strouhanka
kukuřičný a pšeničný šrot nebo mouk není problém dokoupit
za nápady a dovybavení předem díky24.4.2012 v 19.37 #258771Zdar. Ohledne tohoto receptu ti bohuzel neporadim. Pouzivam dost odlisne komponenty,ale urcite uber sojovku.
Soja totiz dost zpomaluje kaprovo zazivani a to jako kaprar nemuzes potrebovat. Zacpat rybe zaludek na nekolik dnu.
Co se tyce praskani. Smes pojima malo vajec,nebo je varis moc kratce. Vyresit se to da susenyma vejcema nebo albuminem.
Koule se malinko vic uzavrou a nebudou se tak snadno rozmacet. Toho albuminu staci pridat 3/5procent.27.4.2012 v 6.07 #258783OK,díky….
já psal co mám doma a co mám doplnit,já to nechci všechno hodit do lavóru a dělat kuličky,té sojovky budu dávat méně,to jo…….jak to doplnit a čeho dokoupit,když jsme u toho,dáváte do kuliček pšenici?V jakém stavu-naklíčenou a pak opraženou,opraženou,nahrubo mletou?29.4.2012 v 8.47 #258790Asi bych Tě odkázal na takový seznam receptů, který se pohybuje po Internetu. Je toho hafo a určitě si tam nějaký receptík kde využiješ svoje komponenty najdeš. Ono se takhle dost těžko radí a navíc každý má to svoje „zaručené“ boilies a i když mu funguje, nikde není dáno že to musí fungovat všude.
Tak se podívej třeba tady:http://carpteamzap.cz/upload/boilis/seznam_receptu_boilis.xls
Ať se daří!25.5.2012 v 9.59 #258898Anonymní uživatel
ahoj chtěl bych se zeptat jaký máte názor na výrobu boilie z mixu od http://www.krmivahulin.cz/?page_id=559 použil bych mix rybí směs s masem. co by ste k tomu přidali aby to bylo dobré na výrobu boilie nebo jakou smes by ste mi doporučili ale chci kilo boilie zak do 150kš/kilo chci toho delat 30 kilo na 14 dení výpravu. děkuji za odpovedi25.5.2012 v 21.17 #258899Ahoj tuto směs používám na krmné boilies a letos to poměrně jezdí tak to snad bude i tím ale nechytal jsem na to. Do směsi přidávám pouze csl a lososák. Když na to chceš chytat tak bych přidal asi robin red, rybí protein by asi nebyl špatnej je to defakto na tobě jak to našlapeš ale chytat ti to bude i takto. 28.5.2012 v 6.47 #258907Anonymní uživatel
děkuji za odpoved já to budu mít na zakrmování spíš 🙂 jinak si chci udělat toto boilie složení:
Kořeněná šunkaMoučka ze pstruhových pelet 10%
Betainové minipeletky (1,5mm) 10%
Mleté psí suchary 15%
Vitalakt 20%
Robin Red 5%
Pšeničné klíčky 20%
Albumin 10%
Kukuřičné lepidlo 5%
RSB Chytil 5% Robin oil 7 ml/kg
Red betain 1,5 lžíce/kg
Aroma Šunka 5 ml/kg
Olej z tresčích jater 15 ml/kg
EO Černý pepř 20 kapek/kg
akorát přemýšlím jak to oblevnit a nepíšou kolik vajec.
děkuji za odpoved🙂 28.5.2012 v 17.53 #258912Ja by som si to s tym oblevnovanim rozmyslel.Je to celkom dobre vyslkadane boilies od chytila ak sa nemylim. Skor by som ho vylepsil napr. pridanim 8 – 10 % predtravenej mucky a nejaku tu morsku riasu 3 – 5 % . Ked chces nieco lacnejsie skus boilie ryba – cesnak tiez od chytila. Ja som ho uz par krat skusal a chytalo celkom dobre. Ryba – česnek
Výběrová rybí moučka 30% ( kludne aj viac druhov )
Rybí protein rozpustný 10%
Vitalakt 15%
Albumin 10%
Pšeničné klíčky 20%
Kukuřičné lepidlo 10% ( ja som pouzil gluten )
Red mix 5% ( ja som poutil cisty Robim Red )1,5 velké hlavičky česneku – oloupané stroužky rozmačkejte na kaši a rozmíchejte do vajec 2 lžičky betainu na 1 kg suché směsi (lze použít odpovídající množství PepperBetainu – 2 lžíce)
Ja som tam pridal este tekutu potravu ,ak si dobre pamatam bol to balachan extrakt 20ml/kg a cisty lososovy olej 20ml/kg.28.5.2012 v 19.48 #258913volfik….na kilo se dává od 8 do 12 vajec,záleží na velikosti,kupné rachotí v krabičce,jak jsou malé a já mám domácí,to nejde krabička zavřít….dej 10-zlatý střed 28.5.2012 v 20.45 #258914Anonymní uživatel
jo děkuji za odpoved jsem si říkal že asiak jsem těch 10 vajec 🙂 jinak k těm krmivům hulín jak jsem psal předtím tak jsem vykoumal toto co myslíte to by šlo jako krmné boilie ne? možná by se dalo i na háček použít!
60% rybí směsy s masem
5%rybí moučka
5%konopí
5%řepku
5%soju
10%telasan
10%robin reda tekutý:
melasa
csl
tresčí játra 20ml/kg
a esence krab 4ml/kg
co na to říkáte? a jeste kolik by ste dali melasy a csl kdyžtak děkuji za rady28.5.2012 v 21.53 #258915Anonymní uživatel
zmena místo telasan bude jen 5% místo toho přihodím lososovou moučku 5% jinak vše bych nechal co myslíte šlo by? 29.5.2012 v 11.15 #258918Anonymní uživatel
zdravíčko tak jsem si vše naobjednal a ted aby to šlo zpracovat na 1kg použiju:
600g směsi hulín
50g rybí moučka
50g lososová moučka
50g konopí
50g řepka
50g mleté oplatky
50g pivovarské kvasnice
25g robin red
25g pšeničné kličky
50g vitalakt20ml tresčí játra
5ml esence krab
50ml csl
50ml melasa
8 vajecnakonec takto jsem to složil co na to říkáte?
-
AutorPříspěvky
- Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.