Výroba boilies

Úvod Diskuze Nástrahy a návnady Boilies a pelety Výroba boilies

• Toto téma obsahuje celkem 1,074 odpovědí. Do diskuze (93 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel promo a poslední změna proběhla před 2 měsíci a 3 týdny.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 20 příspěvků - 961. až 980. (celkem z 1,075)
  • Autor
    Zápisy
    leguan
    Účastník

Ahoj, tak jsem zkoušel koulet a výsledný recept je tento :

300g Ptačího zobu drceného
      100g moučka tygří ořech
      100g moučka z vánočního cukroví
      100g Pšeničné klíčky
      100g Sojová mouky
      100g Pšen.Krupice
      100g Sušené mléko
      50g Robin Red Rob ptačí zob
      50g Glutenu
      50 g syrovátky
      50 g sušená vejce
      80 ml AK premium carp
      40ml Melasa
      30ml losos oleje zimní
      5 vajec
      7 ml esence brusinka
      40 ml losos protein

Vařil jsem v páře , koulet šlo docela dobře

vena
      Účastník

[quote=leguan post_id=13080 time=1579990458 user_id=2464]
        Ahoj, tak jsem zkoušel koulet a výsledný recept je tento :

300g Ptačího zobu drceného
        100g moučka tygří ořech
        100g moučka z vánočního cukroví
        100g Pšeničné klíčky
        100g Sojová mouky
        100g Pšen.Krupice
        100g Sušené mléko
        50g Robin Red Rob ptačí zob
        50g Glutenu
        50 g syrovátky
        50 g sušená vejce
        80 ml AK premium carp
        40ml Melasa
        30ml losos oleje zimní
        5 vajec
        7 ml esence brusinka
        40 ml losos protein

Vařil jsem v páře , koulet šlo docela dobře

Ahoj,no myslím ,že to budeš mít hodně zabetonované,suš.vejce,glutén,syrovátka ,sušené mléko,

Luba
        Účastník

leguan:
          Taky mě trošku překvapilo že jsi tam dal ještě syrovátku, myslím že ta původní směs byla dobrá, nebo to nedrželo pohromadě? No je to samozřejmě na Tobě a asi to nebude úplně špatné. Maximálně bude delší doba než budeš mít záběr. Hlavně aby Tě to neodradilo, všechno chce své.

leguan
          Účastník

No , měl jsem obavy, aby to drželo ( málo vajec) a na druhou stranu neumím počítat – celkové množství je 1100 gr.

už jsem to upravil a zkouším další varianty
            1. ubral jsem na polovinu sušená vejce na 25 g , syrovátku na 25 g a pšeničnou krupici na 50 g
            2. sušená vejce 25 g , syrovátka 25 g , pšeničná krupice 75 g, sušené mléko 75 g

Jinak ten první pokus držel pohromadě a koulel se dobře, po uvaření v páře a sušení cca 30 hodin jsou koule měkčí, gumové a doba rozpadu pr. 14 mm asi 8 hodin

vena
            Účastník

[quote=leguan post_id=13083 time=1580328195 user_id=2464]
              No , měl jsem obavy, aby to drželo ( málo vajec) a na druhou stranu neumím počítat – celkové množství je 1100 gr.

1. ubral jsem na polovinu sušená vejce na 25 g , syrovátku na 25 g a pšeničnou krupici na 50 g
              2. sušená vejce 25 g , syrovátka 25 g , pšeničná krupice 75 g, sušené mléko 75 g

Jinak ten první pokus držel pohromadě a koulel se dobře, po uvaření v páře a sušení cca 30 hodin jsou koule měkčí, gumové a doba rozpadu pr. 14 mm asi 8 hodin

Ahoj zdravím

vena
              Účastník

[quote=leguan post_id=13083 time=1580328195 user_id=2464]

Ahoj rybinu nepoužíváš vůbec?

vena
                Účastník

zdravím,chlapi můžete Mi někdo poradit ohledně sušených vajíček? Kolik gramů do kila směsi? Nemám stím žádnou zkušenost. Někde jsem četl,že 100 g sušených vajec vydá za 10 slepičích,chtěl bych to použít do směsi ptačích zobů , tak 50/50 suš a normální vejce.Láká mě ta odlupovací slupka co píše Luba a tím lepší uvolnováni,ale nerad bych tím zabetonoval koule dík za rady,Vena 😀

Luba
                  Účastník

vena:
                    Nejlepší je asi taková pomůcka pocházející z Hulína. Počet vajec se vynásobí dvanácti, to je že pokud chceš nahradit ve směsi třeba šest vajec tak je to 6 x 12 = 72 gramů sušených. Zároveň je třeba sušená vejce rozpustit a rozmíchat v odpovídajícím množství vody které si odměříš třeba prázdnou skořápkou. Takže sušená vejce potom přijdou do tekutých složek těsně před děláním těsta. Maximální množství sušených vajec v boilies se doporučuje v rozmezí 5 – 15%. Pozor na původ, čerstvost a dlouhé skladování je to živná půda pro bakterie a salmonea je svinstvo.

vena
                    Účastník

Luba
                      Diky za rady,láká mě na tom právě jak píšeš to odlupováni a uvolňováni,Ty používáš suš. Vejce? Jak se pak pracuje s těstem,asi to bude lepivé,nebo se pletu?

Luba
                      Účastník

vena:
                        Když to rozpustíš jak jsem psal tak se to chová skoro stejně jako normální vejce. Používám to do některých koulí napůl s normálními vejci a těsto je v pohodě.

leguan
                        Účastník

Zdarec ,
                          je možné někde zjistit a najít pokusy a výsledky se sušenými vejci ?
                          Dělal jsem pokus, kdy jsem měl dvě stejná těsta a rozdíl byl pouze právě ve vejcích – sušené a normální.
                          Obě těsta se chovala obdobně, po uvaření koulí jsem je nechal ve vodě a sledoval rozpad a zase žádný rozdíl. Sledoval jsem i silnou lupou.
                          Jak by se tedy mělo nějaké odlupování projevovat ? Není to zase jenom prodejní trik ?

Luba
                          Účastník

leguan:
                            Ono to není jen o tom dát tam sušená vejce. Pokud směs je příliš kompaktní tak se ten efekt samozřejmě projevit nemusí, ale přesto se z koulí lépe uvolňuje potravní signál, esence a ostatní atraktory. Ono pořádně dotunit směs a i tekuté složky není jednoduché. Tady to chce nastavit na „hranu“ rozpustnosti, aby se ten efekt projevil.

leguan
                            Účastník

Luba
                              OK, s něčím souhlas, ale stále jsem nikde neviděl efekt odlupování, pouze rozpouštění.
                              Že by to žádná věhlasná firma nedala na video ??
                              Dále mi není moc jasné „“přesto se z koulí lépe uvolňuje potravní signál, esence a ostatní atraktory „“. To by také mohlo znamenat, že všechny dehydrované potraviny (sušené) po zalití vodou chutnají lépe než čerstvé .
                              Jinak máš pravdu s dotuněním a nastavením směsí, ale všude se píše o odlupování jenom v souvislosti se sušenými vejci. Proto na ně reaguji.

Luba
                              Účastník

leguan:
                                Takže nejprve Ti odpovím na to uvolňování. Tady je to naprosto jenoduché, když vaříš boilies z normálních vajec tak je vlastně nejdříve uvaříš na povrchu a zpravidla střed koule zůstává „syrový“. Teda pokud je vaříš do vyplavání na hladinu. Takže je vlastně mírně uzavřeš. To sušená vejce nedělají (asi se tam něco ztratí při sprejovém sušení) a koule jsou provařenější víc do středu ale přesto je ta vrstva mnohem prostupnější. Pokud jsi příznivcem pokusů stačí použít barvu fluorescein a zjistíš že se v pohodě z koule se sušenými vejci vyluhuje zatímco z koule s normálními vejci jí to bude trvat nepoměrně déle. No a vzhledem k té větší prostupnosti se i povrch koule rychleji rozpouští a ta sušená vejce neudrží povrch a část ho odpadne. Samozřejmě pokud máš ve směsi další lepivé složky které to drží pohromadě je po efektu odlupování.
                                Jinak to nemá nic společného s chutí (ani dehydrovaných potravin). Tady jde o rozpuštění lákadel z boilies do okolní vody (vůně a třeba i smrádek).
                                No a máš pravdu, video jsem taky neviděl ale odloupané koule ano. Asi to firmy nepovažují za až tak důležité.

leguan
                                Účastník

Luba :
                                  Děkuji za vysvětlení.

leguan
                                  Účastník

Ahoj,
                                    nezkoušel někdo z Vás zapracovat do boilí sýr ? Chtěl bych vyzkoušet dát do těsta romadůr, ale nevím jak ho rozpustit ( jestli ve vejcích a teplem) nebo ho nastrouhat do suché směsi . Má někdo radu ??
                                    Dík

vena
                                    Účastník

Ahoj,no pokud si to chceš ulehčit tak CC More prodává modrý sýrový prášek

Luba
                                      Účastník

leguan:
                                        Teplem ve vejcích to nepůjde protože by sis vejce uvařil předčasně. Spíš bych zkusil nějaké „rozpouštědlo“ (např. špiritus). Problém je že boilies bude velmi málo trvanlivé, proto si ho ti co na něj chytají dělají až u vody. Další věc je že na něj jdou úplně všechny ryby takže kapr se k tomu mnohdy ani nedostane přes chumel plotic, perlínů a jelců. Někomu to ale může vyhovovat.. Sýrový prášek je lepší nápad protože je do boilies přímo dělaný a spolu se sýrovou esencí se normálně používá.
                                        Mimochodem Tvůj nápad už absolvoval jeden můj kolega kdysi a dělal syrečkové boilies. Něco na to sice chytil ale nikdo s ním nechtěl jet na ryby -)))))))

leguan
                                        Účastník

Luba :
                                          nerozpouštěl jsem v teplých vejcích , ale nechal jsem romadur roztopit na radiátorech a až potom jsem ho dal do vajec a pak rozmixoval. Super se to spojilo.
                                          Jinak koule vakuuji a poté zamrazím, tak nemám obavu že by se nějak rychle zkazilo a na výpravy jezdím spíše kratší ( víkendovky)

leguan
                                          Účastník

Jinak je to pouze pokus. Nechci kupovat nějaké speciály, které pak nevyužiju.
                                            Dají se taky použít sýrové granule nebo method mixy, na které chytá syn parmy.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 20 příspěvků - 961. až 980. (celkem z 1,075)
                                          • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.